måndag 22 oktober 2007

Rapport och lydnadsträning

Igår blev det två pass med hundarna. På förmiddagen åkte jag, Nicke och svärmor med Bilbo, Ozzy och Loke ut i skogen för lite rapportträning. Mellan A och B stationen var det ca: 250 m i kuperad terräng. Jag bestämde att vi skulle skicka Ozzy först. Det var nog lite för tidigt, han sprang som bara den men vart han skulle det hade han glömt. Ropade på komradion till Nicke som var på A stationen att han skulle kalla på Ozzy och hörde honom ropa "mat" vilket ledde till att Ozzy kom på vad vi höll på med och satt av mot A-station. När Ozzy var inne skickade vi Bilbo och sedan Loke på rulle. Det var inga problem alls. Jag och Lena gick ca: 50 m ner för backen till C-station. Därifrån kunde vi se B-station. Det är skoj att se hundarna komma. Efter lite missförstånd skickas Ozzyfrån A till B. Tänkte ju att Blibo skulle skickas först där. Men det var inga problem han kom som ett skott. Sedan skickas Bilbo och Loke. Även de kom in utan problem. Så det blev en väldigt lyckad rapportträning.

Senare på eftermiddagen så gick jag ut med hundarna på vår fotbollsplan för att träna. Det var massa hundar utepå promenad. Jag och Ozzy har lite problem just med hundmöten. Han blir så väldigt uppspelt och vill hälsa, vilket han inte får och blir då superstressad och låter en massa. Vi mötte iaf en liten shih-tzu. Jag satt Ozzy vid sidan av gångstigen och ställde mig framför honom så han inte kunde se hunden. Tryckte sedan upp en bit kassler i nyllet på Ozzy. Då blev han tyst och satt kvar, berömde lungt och fint, duktig kille. Sedan när hunden passerat och Ozzy kändes hyfsat lugn så stressade han upp sig igen och börjar titta efter den andra hunden och börjar... YLA?! Som en varg... hmm... får jobba med hundmöten. När vi passivitetstränar på klubben så har han skött sig. När vi tränar på klubben så bryr han sig inte utan då får jag all fokus. Men om en hund busar eller skäller så stressar han upp sig. Läste på Eva Bodfäldts blogg om att "ta plats" så jag får väl ta mera plats på promenaderna så att han måste se upp för mig då kan han inte fokusera på den andra hunden. Nåja... vi kämpar på.

Åter till träningen. Det gick sådär... han kändes lite för laddad. Även om han lugnade ner sig så var han lite för hypad. Men han är tyst när vi tränar förutom en gång när han gav ifrån sig ett skall när jag gav kommando. Men då bröt jag övningen och kopplade honom vid sidan och tränade med Bilbo istället. Nästa gång så hade han lugnat sig. Tränade FF och det gick riktigt bra. Bryter honom och börjar om när han tränger vilket han gör när han är laddad, det gör att han får anstränga sig för att hålla position. Läggande fungerar också bra men nu behöver jag någon som kan se om han lägger sig snabbt och rakt när jag lämnar honom. Borde ha ögon i nacken. Tränade lite inkallning också och varierade med att kasta bollen bakåt. Han är riktigt duktig på inkallning. Sitter och väntar så fint på kommando och gör riktigt fina ingångar. Vi övade även en kort platsliggning också. 1 min kanske. Han blev lite störd då det gick 2 st tjejer snett bakom honom. Men han låg kvar tyst och lugnt. Träningen med Bilbo gick bra. Han har fortfarande dålig position men han har blivit mer laddad när jag börjat med korta stegförflyttningar. Han måste fokusera för att vara med. Han har ju så lätt för att bara hänga med. Det blir lite söndagspromenad. Läggande under gång fungerar bättre. Det är ju ingen 10:a men iaf godkänt. Det vi ska öva på nu är ingångarna i ståendet. Giv mig styrka vad segt det går. Här får man inte bli irriterad för då blir han såå liten så liten. Alla andra moment har han ju. Vi får se vad som händer. Ska Jonas tävla med Bilbo måste han träna. Annars kommer jag tävla... men vi får se!

Ja, just det apport träningen med Ozzy... det går.... ehhh... det går iaf om vi säger så. Han griper den inte men det är nära nu!!! Ge mig en vecka till så tar han den perfekt utan att tugga!!!

Kram

4 kommentarer:

Segerstorpshundar.se sa...

Hej! Vad duktigt ni jobbar på! Skall pröva kassler tricket på Real:) Han blir låter också som om han svalt en kanariefågel när han blir uppspelt. Kramar Linda Segerstorpshundar.se

Malin sa...

Tack! Ni är duktiga ni också! :)

Ja,vi får ta och träffas snart igen. Det är alltid lika trevligt.

Kramis

Till LantHunden sa...

Sötnos!!!

Vad dutiga ni är...du är så nogrann och målinriktad, ni kommer att långt du buskillen.

Är nyfiken på badrummet nu, hyllan var så fin.

Träna på klubben onsdag?
Kramis

Annelie sa...

Verkar ju gå himla bra med rapportträningen - kul! MÅSTE försöka komma och titta någon gång.

Kan riktigt se Ozzy framför mig med en bit kassler framför nosen *fniss* Ja, de har allt lite stress i sig våra jyckar....bara att jobba på. Eva B:s blogg? Den måste jag försöka hitta.

Är det något som ligger i luften det där med att ljuda vid träning? Tilda har ju också gjort det nu den sista tiden. Tråkigt är det i alla fall men att bryta och byta hund är kanske ingen dum ide.

Ang. läggande: Du kan faktiskt ha en lite backspegel med dig ut. Har aldrig provat själv men jag vet några som har det och tycker att det funkar bra.

Kramar till duktiga er